به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"،یکی از بزرگترین نیروگاه خورشیدی سقفی کشور با ظرفیت یک مگاوات در شهرستان نظرآباد استان استان البرز با حضور معاون رییس جمهور به بهره برداری رسید.
در شرایط ناترازی انرژی، توسعه نیروگاههای خورشیدی صنعتی به یک ضرورت حیاتی برای تولید پایدار در بخش صنعت تبدیل شده و در همین راستا، بزرگترین نیروگاه خورشیدی سقفی استان البرز با ظرفیت یک مگاوات در شهرک صنعتی نظرآباد توسط بخش خصوصی بر روی سقف یک کارخانه صنایع غذایی نصب و به شبکه سراسری برق کشور متصل شده است.
این نیروگاه در مراسمی رسمی با حضور شینا انصاری، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان محیط زیست، عبداللهی، استاندار البرز، جعفر محمدنژاد سیگارودی، معاون سرمایهگذاری ساتبا، خواجهوند، مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز و جمعی از مسئولان و مدیران صنعتی استان به بهرهبرداری رسید.
شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در این مراسم با تأکید بر سیاست دولت در کاهش مصرف سوختهای فسیلی، تاکید کرد: توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بهویژه خورشیدی از اولویتهای اصلی دولت است و ظرفیت نیروگاههای خورشیدی کشور طی یک سال گذشته از 1300 به بیش از 1700 مگاوات افزایش یافته است.
او با اشاره به ورود بخش زیادی از تجهیزات نیروگاههای خورشیدی به کشور، از تسهیل روند صدور مجوزهای زیستمحیطی برای این پروژهها خبر داد.
جعفر محمدنژاد سیگارودی، معاون سرمایهگذاری ساتبا نیز، در حاشیه این مراسم از تدوین دستورالعملهایی در توانیر برای امکان بهرهبرداری صنایع از برق نیروگاه خورشیدی در زمان قطعی برق یعنی مدل اتصال به شبکه برق هیبریدی خبر داد.
او همچنین گفت: صنایعی که نیروگاه خورشیدی با ظرفیت معادل 80 درصد دیماند مصرفی خود احداث کنند، از برنامه خاموشی در دوره اوج بار تابستان 1404 معاف خواهند شد.
بابک امیری، قائم مقام شرکت سازنده نیروگاههای خورشیدی بزرگمقیاس نیز در این مراسم درباره اجرای این نیروگاه خورشیدی سقفی گفت: عملیات تأمین، نصب و اتصال به شبکه این نیروگاه سقفی با بالاترین کیفیت در مدت 2 ماه صورت گرفته است.
وی ادامه داد: تلاش ما در این پروژه با توجه به ظرفیتهای موجود این بود که هم زیبایی کار حفظ شود و هم از ظرفیت سقف به صورت بهینه استفاده کنیم. کاری که انجام شده بر مبنای دانش فنیای است که ما در 10 سال گذشته از آلمان وارد کشور شده و توسعه یافته است،در ساخت این نیروگاه از پنلهای خورشیدی 700 وات و پیشرفتهترین اینورترهای موجود در بازار استفاده شده است.
امیری اظهار کرد: این نیروگاه نمونه موفق و جذابی برای سرمایهگذارانی است که تمایل دارند در قالب ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان، نیروگاه خورشیدی احداث کنند، زیرا این قابلیت را دارد که برق تولیدی را علاوه بر تزریق به شبکه، به کارخانه نیز تزریق کند.
سازنده این نیروگاه توضیح داد: در طراحی این نیروگاه خورشیدی با تأییدی که از شرکت توزیع گرفته شده، این امکان وجود دارد که نیروگاه خورشیدی با دیزلهای اضطراری کارخانه سنکرون شده و بهصورت یک مایکروگرید در زمان قطعی برق، برق تولیدی را به شبکه داخلی کارخانه تزریق کند.
وی تصریح کرد: قابلیت استفاده از برق نیروگاه در سایر کارخانههایی که در قالب خرید تضمینی به شبکه متصل میشوند (یعنی مدل نیروگاه خورشیدی آنگرید) وجود ندارد، اما مدل این نیروگاه، مایکروگرید است.
مجتبی شاهبخش، مدیر کارخانه و سرمایه گذار نیروگاه خورشیدی، درباره ضرورت احداث این نیروگاه خورشیدی میگوید: مشکلات ناشی از ناترازی انرژی باعث شد به سمت احداث نیروگاه خورشیدی حرکت کنیم.
به گفته شاهبخش، نیروگاه خورشیدی اجرا شده حدود 30 درصد از نیاز برق کارخانه را تأمین میکند. این نیروگاه با هزینهای بالغ بر 30 میلیارد تومان احداث شده و امکان تأمین بخشی از برق موردنیاز کارخانه را فراهم میسازد.
مجتبی عبداللهی استاندار البرز نیز در این مراسم از استقبال چشمگیر بخش خصوصی برای ورود به حوزه توسعه نیروگاههای خورشیدی خبر داد و گفت: تاکنون بیش از 5 هزار مگاوات درخواست سرمایهگذاری در بخش خورشیدی در استان ثبت شده که نزدیک به 1850 مگاوات آن وارد فاز اجرایی شده است.
میلاد مرادنیا، مشاور و نماینده ویژه استاندار البرز در امور راهاندازی و احداث نیروگاههای خورشیدی نیز از اختصاص بیش از 2 هزار هکتار زمین در استان برای احداث نیروگاه خورشیدی خبر داد و گفت: برای حدود هزار مگاوات از این ظرفیت مجوز اخذ شده است.
بنا بر این گزارش در شرایطی که کشور با کسری بیش از 20 هزار مگاواتی برق مواجه است، استفاده از انرژی خورشیدی نه تنها یک انتخاب اقتصادی بلکه ضرورتی حیاتی برای رقابتپذیری صنایع است، بنابراین احداث نیروگاههایی مانند بزرگترین نیروگاه خورشیدی سقفی البرز می تواند الگویی موفق از نقشآفرینی بخش خصوصی در گذار به تامین انرژی پایدار در آینده باشد.