۵۵
۹
plusresetminus
تاریخ انتشارچهارشنبه ۲۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۶
کد مطلب : ۱۷۰۸۹۳

قراردادهای نفتی و بهبود ناترازی انرژی

مهدی فدائی
قراردادهای نفتی و بهبود ناترازی انرژی
    با توجه به چالش­های موجود در حوزه انرژی ایران و نقش قراردادهای نفتی در جذب سرمایه و فناوری، امکان بهبود ناترازی انرژی از این طریق وجود دارد.
افزایش تولید گاز و نفت از طریق توسعه میادین
    با اجرای طرح­های ملی توسعه میدان در مخازن بالغ از جمله قراردادهای فشارافزایی در میادین مشترک مانند پارس جنوبی می­تواند تولید گاز را تا ۲۵ میلیون مترمکعب در سال افزایش دهد. این طرح­ها نیازمند سرمایه­ گذاری کلان هستند و در صورت اجرا، درآمدی معادل ۸۰۰ میلیارد دلار در طول عمر مخزن ایجاد می­کنند.
جذب فناوری­ های پیشرفته
    همکاری با شرکت­های خارجی در قالب قراردادهای مشارکت در تولید (قراردادهای جدید نفتی ایران) یا خدمات فنی، دسترسی به فناوری­ های نوین برای استخراج از میادین پیچیده (مانند میادین دریایی) را فراهم می­ کند .
بهینه ­سازی مصرف انرژی با انتقال فناوری
 طرح سیوکس استفاده از قراردادها برای اجرای پروژه­ های ترکیبی در ایستگاه­ های تقویت فشار گاز و نیروگاه ­ها، راندمان انرژی را تا 20 درصد افزایش می­ دهد. این طرح­ها از هدر رفت روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز جلوگیری کرده و امکان صادرات گاز ذخیره ­شده را فراهم می­ کنند .
تبدیل نیروگاه­های گازی به سیکل ترکیبی
    قراردادهای نفتی می ­توانند شامل مشارکت برای نوسازی نیروگاه­ ها و کاهش مصرف گاز در تولید برق باشند .
ذخیره ­سازی انرژی و مدیریت فصلی
    توسعه مخازن ذخیره­ سازی گاز در ایران می­تواند میزان ذخیره گازی 1.4 درصدی از مصرف گاز را افزایش دهد. در حالی که این شاخص قابلیت افزایش تا 20 درصد را دارا می­ باشد. قراردادهای احداث مخازن زیرزمینی (مانند سراجه قم) می­تواند ناترازی فصلی را کاهش دهد .همچنین استفاده از ظرفیت میدان­ های نفتی تخلیه شده برای ذخیره­ سازی گاز با عقد قراردادهای سرمایه­ گذاری می­توان حجم بسیار زیادی از گاز ذخیره نمود.
جذب سرمایه­ گذاری داخلی و خارجی
    قراردادهای نفتی با نرخ بازگشت سرمایه جذاب می­توانند بخش خصوصی داخلی و خارجی را ترغیب به مشارکت در پروژه­ های انرژی کنند. همچنین با تضمین داوری بین ­المللی در قراردادها، اطمینان سرمایه ­گذاران افزایش می­ یابد.
تأمین مالی پروژه ­های زیرساختی
    عقد قراردادهای احداث خطوط انتقال گاز می­تواند ظرفیت صادرات و توازن داخلی مصرف را بهبود بخشد. همچنین سرمایه­ گذاری در پالایشگاه­ ها برای کاهش تولید نفت کوره نیازمند عقد قراردادهای فنی-مالی جدید است .
 جمع­ بندی
    قراردادهای نفتی می­ توانند با جذب سرمایه، فناوری و بهبود مدیریت تولید-مصرف، به حل ناترازی انرژی کمک کنند، که با رفع موانع و اتخاذ سیاست­ه ای کلان می­توان به موفقیت بیشتر آنها کمک نمود. تمرکز بر پروژه­ های فشارافزایی، ذخیره­ سازی گاز و بهینه­ سازی مصرف، در کنار جذب بخش خصوصی، مسیر امیدوارکننده­ ای برای کاهش ناترازی انرژی در ایران است.

دکترای مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر/دکترای مدیریت قراردادهای نفت و گاز از انگلستان- لندن/عضو بنیاد ملی نخبگان
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


مریم سلاجقه
سلام وقتتون بخیر ببخشید میخواستم بپرسم شرکت نفت فارغ التحصیل به کار میگیره من فوق لیسانس زمین شناسی هستم پایان نامه در مورد اکتشاف نفت و گاز در میدان نفتی ابوذر خلیج فارس هست دنبال کار هستم میخواستم بپرسم شرکت نفت نیرو انسانی به کار میگیره؟
خواجه نوری
شما باعث افتخار ما هستید
بنده خود شاغل وزارت نفت هستم. در همه کلاس های آقای دکتر شرکت کرده ام و از نظر سطح علمی بسیار سرآمد هستند. امیدوارم که از نظرات ایشان در سطوح بسیار بالای وزارتی استفاده شود.
مشاور قراردادهای IPC
با سپاس از نفت ما بابت انتشار این مطلب از یکی از صاحب نظران قراردادهای نفتی کشور، دوست عزیزمان آقای دکتر فدائی

امیدوارم که بتوانیم از نظرات و آموخته های آقای دکتر بیشتر استفاده کنیم. بنده فرصت همکاری کوتاهی با ایشان داشتم ولی در همان مدت کوتاه به اندازه کل سال های تجربه کاری ام از ایشان یاد گرفتم.

ایشان یکی از نخبه های دانشگاه امیرکبیر بوده که در کشور بی نظیر هستند. امیدوارم که فرصت همکاری با آقای دکتر برای بنده مجددا فراهم شود و از نظرات تخصصی ایشان استفاده کنیم.
مدیریت قراردادهای نفت و گاز وزارت خانه
سپاس بسیار از آقای دکتر فدائی بابت مطلب خوب شان
مدیر عامل و هیئت مدیره هلدینگ های سرمایه گذاری
آقای دکتر فدائی همواره با نظرات تخصصی و علمی شان ما را یاری کرده اند. آرزوی سلامتی داریم برای ایشان
دکتر متقی
سپاس از آقای دکتر بابت مطالب عالی
همواره رو به رشد و موفقیت 🙏
ستون پنجم
سکوهای حفاری گمشده IOEC مربوط به مافیایی است که تحت کنترل پسر ..... جناب آقازاده لابی شرکت های چینی مانند CNPC در ایران هستند. او یک شرکت در دبی با مدیر (آقای S) با تابعیت نروژی دارد. آقای س در دبی در بازداشت خانگی به سر می برد و پاسپورت وی توسط مقامات ضبط شده است. کارگروه مبارزه با کلاهبرداری پلیس دبی با کمک 2 شهروند کویتی پولشویی برای آقازاده و شرکای چینی اش را کشف کرد. کویتی ها از سوی پلیس دبی ماموریت یافتند تا پول آقازاده را ردیابی کنند. پولی که او و شرکای چینی اش در CNPC از سکوی حفاری گمشده IOEC دزدیده بودند، از طریق این شهروند نروژی به بانکی در کویت به نام KFH ارسال شد. پلیس دبی دستور بازداشت یک کویتی (آقای ق) را صادر کرد.