درخواست بررسی فوری عملکرد پروژههای زیرساختی گاز مایع و انرژی در منطقه ویژه پارس
به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"،یک مجموعه اقتصادی با ارسال نامه ای به محمدباقر قالیباف، رییس مجلس درخواست بررسی فوری عملکرد پروژههای زیرساختی گاز مایع و انرژی در منطقه ویژه پارس را مطرح کرد.
در این نامه آمده است:
به عنوان عضوی کوچک از خانواده فعالان بخش خصوصی در حوزه تولید، تجارت و خدمات، در سالهای اخیر تمام توان تخصصی، سرمایهای و فنی خود را با بیش از یکهزار نیروی متخصص و دانشگاهی، در راستای توسعه زیرساختهای کلیدی صنعت انرژی کشور به کار گرفته است.
این مجموعه، طی یک دهه گذشته در کنار اجرای عملیات حمل و صادرات گاز مایع (LPG) از طریق زمینی و دریایی، موفق به احداث تأسیسات ذخیرهسازی، بارگیری و صادرات گاز در منطقه شرق پارس ۲ شده است. همچنین پروژههای مهمی همچون مایعسازی گاز طبیعی (LNG)، پالایش نفت کوره با سولفور بالا و جلوگیری از هدررفت منابع ملی در دستور کار قرار گرفتهاند.
با وجود این تلاشها، متأسفانه در ماههای اخیر با تحریمهای سنگین خزانهداری آمریکا مواجه شدهایم که عملکرد و سرمایهگذاریهای بخش خصوصی را با تهدید جدی مواجه کرده است. این در حالی است که طبق مستندات موجود، این مجموعه تا پایان خردادماه سال جاری بیش از 3.9 میلیون تن گاز مایع به ارزش 2.18 میلیارد دلار صادر حال حاضر، سه پروژه مهم و زیرساختی در منطقه پارس ۲ و شهرستان کنگان در دست اقدام است که بهرغم سرمایهگذاریهای قابلتوجه، به دلیل موانع اداری و عدم همکاری برخی دستگاههای اجرایی، با چالش جدی مواجهاند.
درات داشته که بالغ بر ۸۵ درصد سهم آن به دولت تعلق گرفته است. همچنین با سرمایهگذاری نزدیک به ۱۰۰ میلیون دلار، اسکلهای با ظرفیت ۱۰۰۰ تن احداث شده که به اذعان سازمان بنادر، از بهترین اسکلههای منطقه در خاورمیانه است، اما تاکنون بهدلیل موانع اجرایی، امکان بهرهبرداری کامل از آن فراهم نشده است.
پروژه اول: احداث اسکله صادرات گاز مایع در خلیج نایبند
با هدف بازسازی اسکله شماره ۱۰ و احداث زیرساختی مجهز برای ذخیرهسازی ۱۴۰۰۰ تن گاز گرم و ۱۰۰ هزار تن گاز سرد، سرمایهگذاری ۲۵۰ میلیون دلاری پیشبینی شده است. این پروژه میتواند مانع از سوخت سالانه بیش از یک میلیون تن گاز مایع و تحمیل خسارت دموراژ شود. با این حال، از سال ۱۳۹۶ تاکنون، علیرغم تأیید منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، در بروکراسی اداری گرفتار شده است.
پروژه دوم: ایجاد تاسیسات مستقل برای ذخیرهسازی گاز مایع فاز ۱۴
با هدف جلوگیری از هدررفت گاز تولیدی فاز ۱۴، این پروژه شامل ایجاد خط لوله به طول ۱۴ کیلومتر و تأسیسات ذخیرهسازی در مجاورت پالایشگاه است. علیرغم توافقات اولیه و اقداماتی نظیر خرید تجهیزات، پیگیریهای مکرر طی دو سال گذشته از سوی منطقه ویژه اقتصادی بینتیجه بوده و گاز تولیدی این فاز همچنان در حال سوختن است.
پروژه سوم: ساخت کارخانه سردسازی گاز (Mini LNG)
در پاسخ به عقبماندگی کشور از رقبا مانند قطر (با صادرات ۷۰ میلیون تن LNG و برنامهریزی برای رسیدن به ۱۴۰ میلیون تن)، این پروژه با ظرفیت سالانه ۱.۵ میلیون تن تعریف شده و فاز اول آن در مرحله ساخت تجهیزات قرار دارد. با این حال، از فروردین ۱۴۰۳، به دلیل عدم تخصیص زمین، پروژه متوقف شده است.
با توجه به ابعاد ملی این طرحها، درخواست میشود جلسهای فوری در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با حضور ریاست محترم کمیسیون تشکیل گردد تا ضمن ارائه مستندات، درباره موانع اجرایی موجود و نقش برخی نهادهای اجرایی در توقف این پروژهها، تصمیمگیری لازم صورت گیرد.
بیتوجهی به این فرصتها، به معنای تداوم هدررفت منابع ملی، افزایش وابستگی خارجی و لطمه به جایگاه ایران در بازار جهانی انرژی است. شایسته است مجلس محترم بهعنوان نهاد نظارتی کشور، نقش فعالتری در حمایت از پروژههای زیرساختی بخش خصوصی ایفا نماید.